• ul. Jórskiego 22; 03-584 Warszawa
  • Tel. 22/6789666

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

IMPREZY / dzieciaki
IMPREZY / kultura i wiedza
IMPREZY / sport i rekreacja

Tydzień Wege

Adres

Warszawa

Termin

Od 2017-05-15
Do 2017-05-21

XI Ogólnopolski Tydzień Wege 15- 21 maja 2017

XI Ogólnopolski Tydzień Wege 15- 21 maja 2017


 Ogólnopolski Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Co roku przez 7 dni Fundacja Viva! organizuje w różnych miastach Polski liczne wykłady, dyskusje, debaty, warsztaty kulinarne oraz plastyczne, happeningi, pokazy filmowe i akcje edukacyjne.

“Tegoroczna edycja będzie bardzo różnorodna. Każdy, niezależnie od wieku, znajdzie coś dla siebie: zarówno dzieci, jak i seniorzy. Temat wegeganizmu będzie ujęty całościowo - od troski o ciało, kończąc na samorozwoju i kwestiach moralnych. Wszystko będzie krążyło wokół naszych codziennych wyborów konsumenckich, bo choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to właśnie one wpływają na los zwierząt ale i całej planety.” - mówi Prezes Fundacji Viva! Cezary Wyszyński.

 Tydzień rozpoczynamy w poniedziałek 15. maja o godzinie 17:30 w Domu Braci Jabłkowskich, gdzie odbędzie się Gala Magazynu “Vege”. W planie m.in. występ zespołu Sound of Touch, przyznanie „Znaków V” dla produktów i usług wegańskich oraz Grand Prix Vege, którego tegorocznym laureatem została Dorota Sumińska. Tego dnia odbędzie się Polska premiera filmu “Food Choices” - wielokrotnie nagradzanego reżysera Michała Siewierskiego. Podczas trzyletniej podróży postanowił poznać prawdę o wyborach żywieniowych - jej efektami dzieli się właśnie poprzez swój film. Obala kilka mitów dotyczących żywności i diety, oferując unikalną perspektywę.

“Postawiliśmy na edukację w zakresie żywienia, bo zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób wciąż boi się nie jeść mięsa, czy produktów odzwierzęcych. Tymczasem badania pokazują, że dobrze zbilansowana dieta roślinna jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej polskiej kuchni, która funduje rodakom wiele chorób, także cywilizacyjnych. Zatem będziemy mówić o tym, o czym nie uczą w szkołach. Osoby, które już są na diecie roślinnej będą mogły dowiedzieć się o nowościach i pogłębić swoją wiedzę.” - tłumaczy Helena Chmielewska, koordynatorka Ogólnopolskiego Tygodnia Wege.

 Mając na uwadze powyższe, podczas Tygodnia Wege zaplanowaliśmy szereg wydarzeń kulinarnych: „Para w kuchni” to spotkanie i pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło w Księgarni Świat Książki w Hali Koszyki. Poza wiedzą kulinarną autorzy opowiedzą jak relacje w kuchni odzwierciedlają relacje w życiu, a także podzielą się prostymi sposobami i ćwiczeniami na szczęśliwy związek. Na przybyłych gości czekają świetne niespodzianki. „Vegushka  zdrowo inspiruje” to pokaz kulinarny w Restauracji Ambasada przy ul. Foksal  1. Zaprezentuje proste dania rawfood, m.in. sałatkę z kalafiora, gruszki z orzechem włoskim i kremowym dressingiem oraz tagliatelle z cukinii z awokado i pesto z młodej pokrzywy. „Sekrety kuchni indyjskiej ” to płatny warsztat kulinarny z Piotrem Henschke. Uczestnicy nauczą się jak zrobić ryż basmati z przyprawami i warzywami, curry ze smażonym tofu, okrę z ziemniakami, pakorę ze szpinaku i inne pyszne dania Wschodu. Zapraszamy też do wzięcia udziału w wykładzie i warsztatach kulinarnych z Jolantą Kleser-Naklicką autorką książki „LODOVO, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" podczas Targu Śniadaniowego. Katarzyna Gubała przejmie stery wegemamy i stworzy lunch dnia według swoich autorskich przepisów! Wstęp wolny, a na gości czekają: zniżki, vouchery i archiwalne numery Slowly Veggie. Ponadto nie zabraknie wykładów: „Udar mózgu – jak zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia? ”(dr n.med Dariusz Szabela), „Perfekcyjna dieta roślinna: jak wygląda i czy łatwo ją zaplanować?” (dietetyk Iwona Kibil), “Mleko - dlaczego je pijemy i czy wychodzi nam to na zdrowie?” (dietetyk Małgorzata Sobczyk), „Budowanie masy mięśniowej na diecie roślinnej ” (trener Szymon Urban - Muły i Brokuły), “Komponowanie diety roślinnej w praktyce” (Instruktor Strong First/Ground Force Method/Flexible Steel Emil Stanisławski).

Dbanie o ciało to jednak nie tylko jedzenie, a nic tak nie zbliża ludzi jak wspólna pasja! „Jedz i ćwicz jak Mistrz” to spotkanie i trening biegowy z Oktawią Nowacką, medalistką Igrzysk Olimpijskich, Mistrzostw Świata, Mistrzostw Europy i Pucharów Świata w pięcioboju nowoczesnym oraz jej partnerem Krzysztofem Kuruc - byłym zawodnik pięcioboju nowoczesnego, Medalistą Mistrzostw Europy. Spotkanie skierowane jest zarówno do pasjonatów sportowych, jak i tych, którzy z WF-u brali zwolnienie. Na wspólnym treningu znajdzie się miejsce absolutnie dla każdego. Liczą się chęci i zapał do wspólnych ćwiczeń! Trening otwarty Vege Runners skierowany jest do osób bardzo początkujących, ale też dla zaawansowanych. W planie prawidłowa rozgrzewka, lekki bieg w parku, ćwiczenie ogólnorozwojowe oraz pogadanka o treningu, biegach, diecie i Vege Runners. Po treningu afterparty w BalBarze. Outdoor Training z Olą Malinowską pokaże jak w prosty sposób zmienić nawyki żywieniowe i jak trenować, by poczuć się silniej, zdrowiej oraz pewniej w swoim ciele. Uczestnicy dowiedzą się też jak efektywnie ćwiczyć z ciężarem własnego ciała bez konieczności dodatkowych sprzętów, jak poprawić swoją wydolność i siłę, a także mobilność, zdrowie stawów oraz kręgosłupa. Ćwiczenia będą odbywały się w zmiennym tempie (interwałowo) w oparciu o trening funkcjonalny z elementami jogi i Animal Flow. Podstawy kettlebells hardstyle to 1,5 godzinne szkolenie z podstaw pracy z odważnikiem. Szkolenie poprowadzą instruktorzy Akademii Kettlebells Warszawa: Emil Stanisławski - instruktor Strong First/Ground Force Method/Flexible Steel, członek kadry TOP TEAM Polska, redaktor portalu VeganWorkout.org.pl, weganin Marek Wierzbicki - instruktor Strong First/Flexible Steel, weganin.

Jednak Wege to nie tylko jedzenie i sport, to także sposób myślenia, dbania o siebie i środowisko. Monika Witkowska z Polskiego Instytutu Mindfulness zaprasza do praktykowania uważności. Uczestnicy dowiedzą się czym jest mindfulness i poznają wybrane techniki wspierające bycie "tu i teraz". W trakcie zajęć przeprowadzane będą także ćwiczenia pomocne w zgłębieniu sztuki pełnego skupienia na procesie jedzenia: na smakach, zapachach, myślach i uczuciach, które budzą się podczas posiłku i są z nim związane. Na spotkaniu z Katarzyną Konopą z PINK MINK Studio dowiecie się dlaczego istnieje kosmetyczny labirynt, czy jest szansa aby rynek stał się transparentny? Jak odnaleźć się w gąszczu marek, reklam i prawdy? Przybliżymy tematykę kosmetyków, opowiemy o prawnych i praktycznych aspektach testowania na zwierzętach. Na spotkaniu przekonacie się, że kosmetykami nietestowanymi na zwierzętach i bez składników odzwierzęcych można wykonać makijaż tak samo dobry lub lepszy niż "standardowymi". Porozmawiamy także o znaczeniu i jakości certyfikatów istniejących na rynku. Na zajęciach z Olgą Szemley Panie będą mogły nauczyć się automasażu twarzy i szyi metodą Yogattractive. Codzienna stymulacja masażem to jeden z dwóch najważniejszych kroków ku gładkiemu owalowi twarzy i ładnemu kolorytowi cery. Jak to ma się do Tygodnia Wege? Skuteczna dbałość o urodę niewiele ma wspólnego z wklepaniem w wierzchnią warstwę skóry "cudownego" serum - zbyt często taki kosmetyk nie jest cudowny ani dla kobiety, bo działa zaledwie powierzchownie, ani dla zwierząt, na których nierzadko był testowany.

“Z wielu względów jest łatwo rozmawiać z dziećmi o diecie roślinnej. Trzeba dużego wyczucia, wiedzy i odpowiedniego podejścia żeby nie przekroczyć pewnych granic, a jednocześnie być szczerym. Dzieci dociekają, pytają, naturalnie wyczuwają “trudne tematy” i zazwyczaj je drążą. My stawiamy sobie za cel dobrą zabawę połączoną z edukacją, jesteśmy otwarte na rozmowę z dziećmi i rodzicami. To naprawdę duże i bardzo emocjonujące wyzwanie, już nie mogę się doczekać tych spotkań!” - mówi Julia Wrońska, która odpowiada za program dla dzieci w ramach Tygodnia Wege. “Zwierzęta są do kochania” to rodzinne warsztaty robienia maskotek, a „Wiedz i jedz” to zajęcia animacyjne Sowaliska dla dzieci w wieku 5-12 lat.

Na zakończenie Tygodnia Wege odbędzie się debata “Dlatego nie jemy zwierząt”. Bilet kosztuje 20 zł, w jego cenie m.in. lunch od Vegan Pizza oraz kawa/herbata/napoje, Magazyn VEGE, upominek od Primavika oraz Pan Pomidor & Company, pamiątkowe gadżety.

Więcej informacji: www.tydzienwege.pl oraz: www.fb.com/events/1484437208275858

 

 

Ciekawostki

Wycieczki na Cyprze – tylko samochodem

Czapki, bluzy i kurtki - modnie i z wyrazem również zimą

Gdzie Warto spać we Wrocławiu?

Czy suplementy diety są zdrowe i bezpieczne?

Strzelectwo - to dyscyplina dla każdego

Ciekawe zabytki w Warszawie

Sale zabaw – idealny sposób na spędzenie czasu z rodziną

Monety, jak wino, czyli słów kilka o numizmatyce

Komfort nurkowania - tylko z odpowiednim sprzętem

Korepetycje – poradnik dla rodziców, kiedy je wybrać?

Dom aukcyjny – idealne miejsce na zakupy dzieł sztuki

Męskie gadżety od Porsche

Gdzie wybrać się w Gdańsku?

Aktywne wakacje.

Pożyczka online

Przeczytaj - Zanim pojedziesz na urlop.

Jak być na bieżąco z muzycznymi trendami?

Pomysł na prezent dla 20-latka

Czy technologie mobilne mają zgubny wpływ na dzieci?

Nurkować każdy może!

Znaczenie przelewów zagranicznych online

Na co uważać przy zakupach w Internecie?

Bohaterowie powracają!

Kawalerski w Krakowie

Jak się uczyć, żeby się nauczyć?

Wybór butów ślubnych – najczęściej zadawane pytania

Hashimoto

Jak spędzić czas wolny?

Elaboracja, czyli ręczne scalanie amunicji

Ciekawe aplikacje pomocne w nauce przedmiotów ścisłych

To nie musi kosztować...

Doskonały prezent dla dziadka

Targi edukacyjne

Zasady strzelania z wiatrówki zimą

Przyszła mamo, o tym musisz pamiętać!

Nawłoć - wyjątkowa roślina miododajna

Najfajniejsze prezenty na Dzień Ojca

Wesele na miarę obecnych czasów

Wiosenny wypad za miasto – gdzie najlepiej?

Jak nauczyć się robić rękodzieło?

Najlepsze sposoby na spędzanie wolnego czasu

Otwórz firmę, pozyskując pieniądze z dotacji

Szukamy przodków

Randkowanie w grupie towarzyskiej

7 zalet znajomości języka

Sandbox – rozrywka internetowa w otwartym świecie

Profesjonalne pokazy fajerwerków na każdą uroczystość

Sezon grillowy czas zacząć!

Gry i zabawy ludu… psiego

Komfort termiczny na poddaszu

Dlaczego warto organizować imprezy firmowe?

Sala prawdziwego kinomaniaka – jak ma wyglądać?

Czym jest longboard?

Gry zręcznościowe w Twojej przeglądarce

Skandal ze śmieciami

Reforma edukacji

Wakacje na spływie kajakowym

Dbajmy o jakość snu dzieci

Czego najczęściej wymagają od nas pracodawcy?

Czy polubimy autonomiczne samochody?

Preply zaprasza na korepetycje z historii w Warszawie

Brak pomysłu na wolny czas? Jedź do Białki!

Pomocne opinie

Czym się bawić?

Czytać, czy nie czytać, oto jest pytanie?

Tak to miało być...

Problemy z matmą?

Harry Potter znowu na topie

Zadbaj o zdrowy sen dziecka

Zimowy wypoczynek - jak dobrze wykorzystać ferie?

Prezent dla miłośnika sportowych aut

Jak wydawać pieniądze tak, aby faktycznie zaoszczędzić?

Z jakich źródeł pozyskać pożyczki dla przedsiębiorców?

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Wolna sobota

Tydzień Wege

XI Ogólnopolski Tydzień Wege 15- 21 maja 2017

XI Ogólnopolski Tydzień Wege 15- 21 maja 2017


 Ogólnopolski Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Co roku przez 7 dni Fundacja Viva! organizuje w różnych miastach Polski liczne wykłady, dyskusje, debaty, warsztaty kulinarne oraz plastyczne, happeningi, pokazy filmowe i akcje edukacyjne.

“Tegoroczna edycja będzie bardzo różnorodna. Każdy, niezależnie od wieku, znajdzie coś dla siebie: zarówno dzieci, jak i seniorzy. Temat wegeganizmu będzie ujęty całościowo - od troski o ciało, kończąc na samorozwoju i kwestiach moralnych. Wszystko będzie krążyło wokół naszych codziennych wyborów konsumenckich, bo choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to właśnie one wpływają na los zwierząt ale i całej planety.” - mówi Prezes Fundacji Viva! Cezary Wyszyński.

 Tydzień rozpoczynamy w poniedziałek 15. maja o godzinie 17:30 w Domu Braci Jabłkowskich, gdzie odbędzie się Gala Magazynu “Vege”. W planie m.in. występ zespołu Sound of Touch, przyznanie „Znaków V” dla produktów i usług wegańskich oraz Grand Prix Vege, którego tegorocznym laureatem została Dorota Sumińska. Tego dnia odbędzie się Polska premiera filmu “Food Choices” - wielokrotnie nagradzanego reżysera Michała Siewierskiego. Podczas trzyletniej podróży postanowił poznać prawdę o wyborach żywieniowych - jej efektami dzieli się właśnie poprzez swój film. Obala kilka mitów dotyczących żywności i diety, oferując unikalną perspektywę.

“Postawiliśmy na edukację w zakresie żywienia, bo zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób wciąż boi się nie jeść mięsa, czy produktów odzwierzęcych. Tymczasem badania pokazują, że dobrze zbilansowana dieta roślinna jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej polskiej kuchni, która funduje rodakom wiele chorób, także cywilizacyjnych. Zatem będziemy mówić o tym, o czym nie uczą w szkołach. Osoby, które już są na diecie roślinnej będą mogły dowiedzieć się o nowościach i pogłębić swoją wiedzę.” - tłumaczy Helena Chmielewska, koordynatorka Ogólnopolskiego Tygodnia Wege.

 Mając na uwadze powyższe, podczas Tygodnia Wege zaplanowaliśmy szereg wydarzeń kulinarnych: „Para w kuchni” to spotkanie i pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło w Księgarni Świat Książki w Hali Koszyki. Poza wiedzą kulinarną autorzy opowiedzą jak relacje w kuchni odzwierciedlają relacje w życiu, a także podzielą się prostymi sposobami i ćwiczeniami na szczęśliwy związek. Na przybyłych gości czekają świetne niespodzianki. „Vegushka  zdrowo inspiruje” to pokaz kulinarny w Restauracji Ambasada przy ul. Foksal  1. Zaprezentuje proste dania rawfood, m.in. sałatkę z kalafiora, gruszki z orzechem włoskim i kremowym dressingiem oraz tagliatelle z cukinii z awokado i pesto z młodej pokrzywy. „Sekrety kuchni indyjskiej ” to płatny warsztat kulinarny z Piotrem Henschke. Uczestnicy nauczą się jak zrobić ryż basmati z przyprawami i warzywami, curry ze smażonym tofu, okrę z ziemniakami, pakorę ze szpinaku i inne pyszne dania Wschodu. Zapraszamy też do wzięcia udziału w wykładzie i warsztatach kulinarnych z Jolantą Kleser-Naklicką autorką książki „LODOVO, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" podczas Targu Śniadaniowego. Katarzyna Gubała przejmie stery wegemamy i stworzy lunch dnia według swoich autorskich przepisów! Wstęp wolny, a na gości czekają: zniżki, vouchery i archiwalne numery Slowly Veggie. Ponadto nie zabraknie wykładów: „Udar mózgu – jak zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia? ”(dr n.med Dariusz Szabela), „Perfekcyjna dieta roślinna: jak wygląda i czy łatwo ją zaplanować?” (dietetyk Iwona Kibil), “Mleko - dlaczego je pijemy i czy wychodzi nam to na zdrowie?” (dietetyk Małgorzata Sobczyk), „Budowanie masy mięśniowej na diecie roślinnej ” (trener Szymon Urban - Muły i Brokuły), “Komponowanie diety roślinnej w praktyce” (Instruktor Strong First/Ground Force Method/Flexible Steel Emil Stanisławski).

Dbanie o ciało to jednak nie tylko jedzenie, a nic tak nie zbliża ludzi jak wspólna pasja! „Jedz i ćwicz jak Mistrz” to spotkanie i trening biegowy z Oktawią Nowacką, medalistką Igrzysk Olimpijskich, Mistrzostw Świata, Mistrzostw Europy i Pucharów Świata w pięcioboju nowoczesnym oraz jej partnerem Krzysztofem Kuruc - byłym zawodnik pięcioboju nowoczesnego, Medalistą Mistrzostw Europy. Spotkanie skierowane jest zarówno do pasjonatów sportowych, jak i tych, którzy z WF-u brali zwolnienie. Na wspólnym treningu znajdzie się miejsce absolutnie dla każdego. Liczą się chęci i zapał do wspólnych ćwiczeń! Trening otwarty Vege Runners skierowany jest do osób bardzo początkujących, ale też dla zaawansowanych. W planie prawidłowa rozgrzewka, lekki bieg w parku, ćwiczenie ogólnorozwojowe oraz pogadanka o treningu, biegach, diecie i Vege Runners. Po treningu afterparty w BalBarze. Outdoor Training z Olą Malinowską pokaże jak w prosty sposób zmienić nawyki żywieniowe i jak trenować, by poczuć się silniej, zdrowiej oraz pewniej w swoim ciele. Uczestnicy dowiedzą się też jak efektywnie ćwiczyć z ciężarem własnego ciała bez konieczności dodatkowych sprzętów, jak poprawić swoją wydolność i siłę, a także mobilność, zdrowie stawów oraz kręgosłupa. Ćwiczenia będą odbywały się w zmiennym tempie (interwałowo) w oparciu o trening funkcjonalny z elementami jogi i Animal Flow. Podstawy kettlebells hardstyle to 1,5 godzinne szkolenie z podstaw pracy z odważnikiem. Szkolenie poprowadzą instruktorzy Akademii Kettlebells Warszawa: Emil Stanisławski - instruktor Strong First/Ground Force Method/Flexible Steel, członek kadry TOP TEAM Polska, redaktor portalu VeganWorkout.org.pl, weganin Marek Wierzbicki - instruktor Strong First/Flexible Steel, weganin.

Jednak Wege to nie tylko jedzenie i sport, to także sposób myślenia, dbania o siebie i środowisko. Monika Witkowska z Polskiego Instytutu Mindfulness zaprasza do praktykowania uważności. Uczestnicy dowiedzą się czym jest mindfulness i poznają wybrane techniki wspierające bycie "tu i teraz". W trakcie zajęć przeprowadzane będą także ćwiczenia pomocne w zgłębieniu sztuki pełnego skupienia na procesie jedzenia: na smakach, zapachach, myślach i uczuciach, które budzą się podczas posiłku i są z nim związane. Na spotkaniu z Katarzyną Konopą z PINK MINK Studio dowiecie się dlaczego istnieje kosmetyczny labirynt, czy jest szansa aby rynek stał się transparentny? Jak odnaleźć się w gąszczu marek, reklam i prawdy? Przybliżymy tematykę kosmetyków, opowiemy o prawnych i praktycznych aspektach testowania na zwierzętach. Na spotkaniu przekonacie się, że kosmetykami nietestowanymi na zwierzętach i bez składników odzwierzęcych można wykonać makijaż tak samo dobry lub lepszy niż "standardowymi". Porozmawiamy także o znaczeniu i jakości certyfikatów istniejących na rynku. Na zajęciach z Olgą Szemley Panie będą mogły nauczyć się automasażu twarzy i szyi metodą Yogattractive. Codzienna stymulacja masażem to jeden z dwóch najważniejszych kroków ku gładkiemu owalowi twarzy i ładnemu kolorytowi cery. Jak to ma się do Tygodnia Wege? Skuteczna dbałość o urodę niewiele ma wspólnego z wklepaniem w wierzchnią warstwę skóry "cudownego" serum - zbyt często taki kosmetyk nie jest cudowny ani dla kobiety, bo działa zaledwie powierzchownie, ani dla zwierząt, na których nierzadko był testowany.

“Z wielu względów jest łatwo rozmawiać z dziećmi o diecie roślinnej. Trzeba dużego wyczucia, wiedzy i odpowiedniego podejścia żeby nie przekroczyć pewnych granic, a jednocześnie być szczerym. Dzieci dociekają, pytają, naturalnie wyczuwają “trudne tematy” i zazwyczaj je drążą. My stawiamy sobie za cel dobrą zabawę połączoną z edukacją, jesteśmy otwarte na rozmowę z dziećmi i rodzicami. To naprawdę duże i bardzo emocjonujące wyzwanie, już nie mogę się doczekać tych spotkań!” - mówi Julia Wrońska, która odpowiada za program dla dzieci w ramach Tygodnia Wege. “Zwierzęta są do kochania” to rodzinne warsztaty robienia maskotek, a „Wiedz i jedz” to zajęcia animacyjne Sowaliska dla dzieci w wieku 5-12 lat.

Na zakończenie Tygodnia Wege odbędzie się debata “Dlatego nie jemy zwierząt”. Bilet kosztuje 20 zł, w jego cenie m.in. lunch od Vegan Pizza oraz kawa/herbata/napoje, Magazyn VEGE, upominek od Primavika oraz Pan Pomidor & Company, pamiątkowe gadżety.

Więcej informacji: www.tydzienwege.pl oraz: www.fb.com/events/1484437208275858

 

 

Adres

Warszawa

Termin

Od 2017-05-15 , Do 2017-05-21

Reklama

Ciekawostki