• ul. Jórskiego 22; 03-584 Warszawa
  • Tel. 22/6789666

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

IMPREZY / wystawy i targi

Najsłodszy Festiwal Świata

Adres

Warszawa, Plac Konesera

Termin

Od 2019-12-07 11:00:00
Do 2019-12-08 20:00:00

Zobacz na mapie

Najsłodszy Festiwal Świata zagości w Warszawie
To będzie prawdziwy raj dla Łasuchów!

Liczne warsztaty, degustacje, pokazy kulinarne i to wszystko w najbardziej obłędnym słodkim klimacie

Będzie zawrót głowy, a endorfiny wskoczą na najwyższe poziomy.
W Krainie Słodkości znajdą się wypieki, ciasta, ciasteczka, pralinki, czekolady, makaroniki, desery i całe mnóstwo innych smakołyków od tradycyjnych przepisów, po najnowsze trendy w cukiernictwie.

Przez dwa dni, rozdawać będziemy w gratisie radość i dobre samopoczucie!

Jeśli chcesz dołączyć jako Wystawca do Najsłodszego Festiwalu Świata, napisz do nas festiwal@ulicozercy.com

PROGRAM FESTIWALU

7.12.2019 SOBOTA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

11:00 Otwarcie festiwalu

11:30 – 12:15 Arabika czy robusta, jasno czy ciemno palona? - jak dobrać kawę do różnych metod przenia kawy. Prowadzący Marcun Rusnarcztk.

- Różnice między arabiką i robustą - jak wpływa na smak kawy użycie tych kaw.
- Co się dzieje podczas palenia kawy - jak to wpływa na jej smak
- Jak dobrać kawę do różnych metod parzenia.

12:30 – 13:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców... Dla każdego smakosza :) Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania.

14:00 – 15:00 Czekolada. Deser idealny. Prowadzący Tomasz Deker (pokaz kulinarny)
Na Waszych oczach, Tomasz Deker wyczaruje niezwykłe desery z czekoladą w roli głównej.

16:00 – 17:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).

Krzysztof Klimaszewski sięgnie po kawę i czekoladę, aby na Waszych oczach przygotować dwa dania w świątecznym klimacie. Zdradzimy Wam na nie przepisy, więc będziecie mogli powtórzy je w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich najbliższych

17:30 – 18:15 Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka

STREFA WARSZTATOWA

12:30 – 14:30 Jak dobrać kawę do różnych metod parzenia - ćwiczenia praktyczne. Prowadzący Marcin Rusnarczyk

- Różnice w smaku między arabiką i robustą w praktyce - cupping kaw.
- Kiedy i jak zmielić kawę do konkretnych metod.
- wpływ jakości wody i jej temperatury na smak kawy.
- Użycie w praktyce różnych metod przelewowych.
- Na co zwracać uwagę przy zakupie i używaniu domowych ekspresów przelewowych.

15:00 – 16:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat - Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.

—————————————————————
8.12.2019 NIEDZIELA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

11:30-12:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców... Dla każdego smakosza :) Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania.

13:00-14:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).

Krzysztof Klimaszewski sięgnie po kawę i czekoladę, aby na Waszych oczach przygotować dwa dania w świątecznym klimacie. Zdradzimy Wam na nie przepisy, więc będziecie mogli powtórzy je w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich najbliższych

15:00-16:00 - Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka



STREFA WARSZTATOWA

12:00-13:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat - Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.

14:00 – 15:30 Warsztat - "Domowa kawiarnia wg Trenera Baristów Etno Cafe Karola Przesmyckiego"
opis warsztatu: #warsztatykawowe "Domowa kawiarnia wg Trenera Baristów Etno Cafe Karola Przesmyckiego" pozwolą przenieść smaki i aromaty znane z kawiarni do domu. Warsztaty to wstęp do uzyskania tytułu "domowego Baristy". Na spotkaniu wykorzystane zostaną sprzęty, które dostępne są w wielu miejscach, często zalegają na dnie kuchennej szafki, a dzięki wskazówkom od Trenera Baristów Karola Przesmyckiego nauczymy się odpowiednio ich używać i wydobywać pełnię kawowych aromatów. Przed nami kawiarka i drip. Do zobaczenia!
prowadzący: Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe, od kilkunastu lat związany ze światem kawy. Człowiek, w którego żyłach płynie kawa. Niezwykle poważnie traktujący temat samej kawy, wykrzykując na każde jej zdrobnienie "Kawka to ptaszek". A z drugiej strony zarażający uśmiechem, życzliwością, a przede wszystkim kawową wiedzą.

20:00 Zakończenie festiwalu

 


Najsłodszy Festiwal Świata
7-8 grudnia
11:00-20:00

Centrum Praskie Koneser
Plac Konesera, 03-741 Praga, Warszawa

Kup Bilet - https://goout.net/pl/bilety/warszawski-festiwal-kawy-i-czekolady/oonf/

Ciekawostki

Jak zorganizować niezapomniany wieczór kawalerski lub panieński?

Jak zostać konserwatorem dzieł sztuki?

Tak to miało być...

Gdzie kupić suchy lód Warszawa

Kogis zaprasza dzieci na obozy i kolonie

Jak skutecznie uczyć się słownictwa w języku angielskim?

Zabawy i łamigłówki. W jakim wieku dać dziecku krzyżówkę?

Wakacje w Warszawie. Poznaj atrakcje dla całej rodziny

Joga sposobem na siebie

Jak otworzyć drzwi bez kluczyka – metoda na zatrzaśnięte drzwi

Hobby za kredyt, czyli skąd wziąć pieniądze na drogie pasje dziecka

Strzelectwo - to dyscyplina dla każdego

Ogłoszenia usługi

Najszybszy Internet – jaki wybrać?

Zabawa w plenerze – jak przygotować letnie przyjecie

Praca na Jobsora

Nie dajmy się jesiennej chandrze

Nie wolno lekceważyć wieczoru panieńskiego

Prezent dla niej - jaki wybrać, aby był zaskakujący i oryginalny?

Totolotek – renomowane zakłady bukmacherskie z tradycją

Wskazówki dla typujących skoki narciarskie u bukmachera

Sezon grillowy czas zacząć!

Jak dbać o dobrą jakość lodowiska?

Weekend na Malcie

Kod promocyjny

Kurs języka angielskiego dla seniorów – zalety

Co, oprócz wynajmu samochodu, oferują wypożyczalnie aut w Warszawie?

Gdzie wymienić stare wycofane banknoty?

Dzieci w różnych szkołach to nie problem

Profesjonalne spodnie do ćwiczeń

Jak obniżyć składkę OC o ponad 50%?

Kosz okolicznościowy – udany prezent świąteczny dla firm

Podłoga drewniana – idealna do każdego wnętrza

Jak wyczyścić żelazko z kamienia?

Jak pożyczyć pieniądze przez internet?

Nie ma to jak zabawa!

W jaki sposób przygotować się do łowienia ryb zimą?

Sprzęt i akcesoria niezbędne do wędkowania

To nie musi kosztować...

Fame MMA 4. Co czeka nas w Częstochowie?

Illegal Noise – specjalny projekt dla miłośników hip-hopu

Przestrzeń eventowa dla organizacji zajęć

Sala prawdziwego kinomaniaka – jak ma wyglądać?

Szukasz telefonu - postaw na Samsung Galaxy!

Łazienkowska galeria sław

Graj legalnie!

Własna bluza z nadrukiem?

Najpiękniejsze kina świata

Najbardziej przydatne akcesoria wędkarskie

Zasady picia alkoholu

Boliwia wycieczki do Ameryki Południowej

Choroby dziąseł. Jak je diagnozować i leczyć?

Ceny mieszkań w Warszawie.

Najlepsze marki wędkarskie w niskich cenach

Obstawianie zakładów na żywo

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Wolna sobota

Najsłodszy Festiwal Świata

Najsłodszy Festiwal Świata zagości w Warszawie
To będzie prawdziwy raj dla Łasuchów!

Liczne warsztaty, degustacje, pokazy kulinarne i to wszystko w najbardziej obłędnym słodkim klimacie

Będzie zawrót głowy, a endorfiny wskoczą na najwyższe poziomy.
W Krainie Słodkości znajdą się wypieki, ciasta, ciasteczka, pralinki, czekolady, makaroniki, desery i całe mnóstwo innych smakołyków od tradycyjnych przepisów, po najnowsze trendy w cukiernictwie.

Przez dwa dni, rozdawać będziemy w gratisie radość i dobre samopoczucie!

Jeśli chcesz dołączyć jako Wystawca do Najsłodszego Festiwalu Świata, napisz do nas festiwal@ulicozercy.com

PROGRAM FESTIWALU

7.12.2019 SOBOTA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

11:00 Otwarcie festiwalu

11:30 – 12:15 Arabika czy robusta, jasno czy ciemno palona? - jak dobrać kawę do różnych metod przenia kawy. Prowadzący Marcun Rusnarcztk.

- Różnice między arabiką i robustą - jak wpływa na smak kawy użycie tych kaw.
- Co się dzieje podczas palenia kawy - jak to wpływa na jej smak
- Jak dobrać kawę do różnych metod parzenia.

12:30 – 13:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców... Dla każdego smakosza :) Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania.

14:00 – 15:00 Czekolada. Deser idealny. Prowadzący Tomasz Deker (pokaz kulinarny)
Na Waszych oczach, Tomasz Deker wyczaruje niezwykłe desery z czekoladą w roli głównej.

16:00 – 17:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).

Krzysztof Klimaszewski sięgnie po kawę i czekoladę, aby na Waszych oczach przygotować dwa dania w świątecznym klimacie. Zdradzimy Wam na nie przepisy, więc będziecie mogli powtórzy je w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich najbliższych

17:30 – 18:15 Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka

STREFA WARSZTATOWA

12:30 – 14:30 Jak dobrać kawę do różnych metod parzenia - ćwiczenia praktyczne. Prowadzący Marcin Rusnarczyk

- Różnice w smaku między arabiką i robustą w praktyce - cupping kaw.
- Kiedy i jak zmielić kawę do konkretnych metod.
- wpływ jakości wody i jej temperatury na smak kawy.
- Użycie w praktyce różnych metod przelewowych.
- Na co zwracać uwagę przy zakupie i używaniu domowych ekspresów przelewowych.

15:00 – 16:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat - Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.

—————————————————————
8.12.2019 NIEDZIELA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

11:30-12:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców... Dla każdego smakosza :) Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania.

13:00-14:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).

Krzysztof Klimaszewski sięgnie po kawę i czekoladę, aby na Waszych oczach przygotować dwa dania w świątecznym klimacie. Zdradzimy Wam na nie przepisy, więc będziecie mogli powtórzy je w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich najbliższych

15:00-16:00 - Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka



STREFA WARSZTATOWA

12:00-13:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat - Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.

14:00 – 15:30 Warsztat - "Domowa kawiarnia wg Trenera Baristów Etno Cafe Karola Przesmyckiego"
opis warsztatu: #warsztatykawowe "Domowa kawiarnia wg Trenera Baristów Etno Cafe Karola Przesmyckiego" pozwolą przenieść smaki i aromaty znane z kawiarni do domu. Warsztaty to wstęp do uzyskania tytułu "domowego Baristy". Na spotkaniu wykorzystane zostaną sprzęty, które dostępne są w wielu miejscach, często zalegają na dnie kuchennej szafki, a dzięki wskazówkom od Trenera Baristów Karola Przesmyckiego nauczymy się odpowiednio ich używać i wydobywać pełnię kawowych aromatów. Przed nami kawiarka i drip. Do zobaczenia!
prowadzący: Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe, od kilkunastu lat związany ze światem kawy. Człowiek, w którego żyłach płynie kawa. Niezwykle poważnie traktujący temat samej kawy, wykrzykując na każde jej zdrobnienie "Kawka to ptaszek". A z drugiej strony zarażający uśmiechem, życzliwością, a przede wszystkim kawową wiedzą.

20:00 Zakończenie festiwalu

 


Najsłodszy Festiwal Świata
7-8 grudnia
11:00-20:00

Centrum Praskie Koneser
Plac Konesera, 03-741 Praga, Warszawa

Kup Bilet - https://goout.net/pl/bilety/warszawski-festiwal-kawy-i-czekolady/oonf/

Adres

Warszawa, Plac Konesera

Termin

Od 2019-12-07 11:00:00, Do 2019-12-08 20:00:00

Zobacz na mapie

Reklama

Ciekawostki