• ul. Jórskiego 22; 03-584 Warszawa
  • Tel. 22/6789666
IMPREZY / zajęcia i warsztaty

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

Adres

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Termin

Od 2024-12-15
Do 2024-12-15

Organizator

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Telefon:
22/842-07-95

E-mail:
rezerwacja@muzeum-wilanow.pl

WWW:
www.wilanow-palac.pl

Zobacz na mapie

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

rodzinne warsztaty kulinarne

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.

Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.

Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

Kiedy: niedziele, godz. 11.00

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum


Kuchnia wielu kultur
12 maja 2024 r., godz. 11.00

Polska kuchnia czerpała z wielu kultur. Otwartość religijna, europejskie dynastie na polskim tronie, burzliwa historia, zabory, częste zmiany granic i miejscowe tradycje wpływały na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni. Podczas warsztatu omówimy pochodzenie najpopularniejszych polskich dań i ugotujemy posiłek o nieoczywistym rodowodzie.

Sprzedaż biletów rusza 29 kwietnia o godz. 9.00

Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy
15 września 2024 r., godz. 11.00

Widok ogólny na stragany na placu zwanym Kercelak

Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.

Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00


Przedwojenne kucharki
20 października 2024 r., godz. 11.00

Zmiany społeczne uwolniły kulinarny potencjał kobiet. Jaki wpływ na kuchnię dwudziestolecia miały autorki poczytnych książek kucharskich i poradników? Podczas warsztatu przyjrzymy się przemianom społecznych ról oraz nowej jakości w sztuce kulinarnej. Przyrządzimy również zdrowy i smaczny posiłek według wskazówek Marii Ochorowicz-Monatowej.

Sprzedaż biletów rusza 7 października o godz. 9.00

Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska
17 listopada 2024 r., godz. 11.00

Warszawa, Hotel Bristol, restauracja

Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.

Sprzedaż biletów rusza 4 listopada o godz. 9.00

Przeboje międzywojennej kuchni
15 grudnia 2024 r., godz. 11.00

Dlaczego dania wychodzą z mody? Jakie były najpopularniejsze potrawy międzywojennej kuchni? Poznamy wykwintne oblicze wątróbki, sposoby przyrządzania minogów i żółwi oraz dowiemy się, na czym polega zasada „od ryjka do ogona”. W części praktycznej przyrządzimy kultowe potrawy kuchni dwudziestolecia.

 

Sprzedaż biletów rusza 2 grudnia o godz. 9.00

abierzgalska@muzeum-wilanow.pl

Już było:

Staropolskie tradycje
17 marca 2024 r.
Przemianom obyczajów towarzyszą przemiany w kuchni. Podczas warsztatu przyjrzymy się historii polskiego rosołu i jego kulturowemu znaczeniu. Dowiecie się m.in., dlaczego w niektórych regionach nazywany był on „lekarstwem ostatecznym” oraz w jakim celu cebulę nadziewano goździkami. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

 

Ciekawostki

Biuro rachunkowe – pomoc ważniejsza niż może się to wydawać!

Firma sprzątająca biura – czy sprawdzi się jako biznes?

Mieszkanie z rynku wtórnego czy pierwotnego?

Ekspresy do kawy - pomysł na dobry poranek

Strategie zarządzania kapitałem w zakładach bukmacherskich

Najlepsze centra ogrodnicze w Krakowie

Umowa o pośrednictwo - do czego zobowiązuje i czy warto ją podpisać?

Jak sobie radzić z chronicznym zmęczeniem?

Klamki do drzwi - na jakie aspekty zwrócić uwagę podczas ich wyboru?

Alkoholowe inspiracje dla przyszłych par młodych

Historia zakładów bukmacherskich w Polsce

HPV a brodawki - co warto wiedzieć?

Impreza Halloween w Warszawie już w tę sobotę

3 sukienki, które założysz do pracy i nie zaburzysz dress-code’u!

Kamizelka wraca na salony

Odkryj magiczny świat wraz z Elle i Lottie

Pokaz mody przerwany przez zabójstwo

Podstawy pozycjonowania stron WWW

Prywatne przedszkole - wszystko co najlepsze dla twojego dziecka

Usługi Tworzenia Stron Internetowych

Kolory szat liturgicznych - jakie mają znaczenie?

Zwierzak w prezencie – i co dalej?

Loty w tunelu aerodynamicznym w Warszawie

Oczyszczające zabiegi na twarz – co wybrać?

Żywopłot – praktyczne przemyślenia

Muzyka, której szukasz

Kurs fotografii online z certyfikatem – czy warto czy może jednak stacjonarnie?

Wykorzystanie uprawnień budowlanych w małych i dużych przedsiębiorstwach

Co ile ćwiczyć brzuch?

Czym jest burza? Jak powstaje i gdzie jest na żywo na mapie

Rolety - przewodnik po dostępnych rodzajach

Przekąski na urodzinowe przyjęcie

Jak uczyć się podczas studiów, by osiągać dobre wyniki?

Automatyzacja procesów rozliczania czasu pracy dzięki biometrii

Idealne kosze prezentowe na Święta

Co zrobić, żeby szybko zasnąć?

W jaki sposób przygotować się do łowienia ryb zimą?

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

Czym się charakteryzują lampy UV do wody?

Spodenki rowerowe z wkładką, czyli słuszny wybór dla pasjonatów kolarstwa

Sprzątanie biur w Warszawie - adres, który trzeba znać

Jak zaplanować remont w mieszkania?

Systemy gipsowe – na jaki się zdecydować?

Luksusowe aranżacje: jak stylowo połączyć nowoczesne klamki drzwiowe z ekskluzywnym wystrojem wnętrza?

Berberyna - czy pomaga na trawienie?

Przełam rutynę i zorganizuj wyjątkową randkę. Jak? Podpowiadamy!

Czy dzieci w wieku przedszkolnym potrzebują odzieży chroniącej przed deszczem?

Dlaczego warto uczyć dzieci rysunku?

Który sklep jest najtańszy: Lidl czy Biedronka?

Atrakcje w Jantarze

Druk 3D z nylonem

Bezpieczne Sylwestrowe Szaleństwo

Zalety i wady pisuarów bezwodnych

Festiwale muzyczne – jak wybrać najlepszy?

Komplet dresowy - jak nosić i z czym łączyć?

Odżywki białkowe - wsparcie diety nie tylko dla sportowców

Godność i szacunek w trudnych chwilach

Jakie są korzyści treningu karate dla dzieci?

Gdzie sprawdzają się ogrodzenia grzebieniowe i dlaczego je wybrać?

Okulista Warszawa Wesoła - kompleksowa pomoc dla zdrowia oczu

Zakupy z personal shopperem

Jak wybrać ekipę do remontu mieszkania w Warszawie?

Jak zaplanować oświetlenie salonu?

Wdrażanie HACCP Warszawa

Jak pozyskać nowych klientów w branży fitness?

Czy warto zatrudnić firmę do sprzątania?

Jak bezproblemowo przeprowadzić remont mieszkania w bloku?

Liceum dla dorosłych - sposób na uzupełnienie wykształcenia

Rozwiń swoje hobby - kurs rysunku w Warszawie

Ręczne pranie kanapy czy profesjonalne czyszczenie – co wybrać?

Zabawki dla dzieci w każdym wieku

Jak rozwijać mięśnie na siłowni? Garść praktycznych porad

Jak zachęcić dziecko do aktywności na zewnątrz nawet w deszczowe dni?

Auto detailing – 3 sposoby na odzyskanie dawnego wyglądu samochodu

Zamawianie online

Domy Krępa - połączenie spokoju przedmieść z wygodą centrum miasta

Nowa generacja klejów do zabawy - kleje pva

Jaką umowę podpisać z wykonawcą usługi?

Agencja ochrony Warszawa: zadbaj o bezpieczeństwo na każdym poziomie

Event firmowy? Tylko z Agencją Argentum Event!

Buty dziecięce marki bobux - zdrowie, wygoda i najwyższa jakość wykonania

Dlaczego Firmy Przeprowadzkowe są Potrzebne?

Niezawodna ochrona przed wodą

Rola gier w rozwoju dzieci

Kompleksowe sprzątanie mieszkania - Warszawa, Kraków, Wrocław

Jak najlepiej ubezpieczyć dziecko na rok szkolny 2022/23?

Buty dla dzieci - jak wybrać właściwą parę?

Dlaczego warto skorzystać z Bookero

Nie masz pomysłu co podarować siostrze pod choinkę ? Sprawdź te propozycje

Czy warto zlecić remont firmie?

Copix najlepszy serwis kserokopiarek Konica Minolta

Jak działa SMS API? Automatyzacja i skuteczność w komunikacji

Idealne miejsce na rodzinny wypoczynek w Jeleniej Górze

Ubezpieczenia w Warszawie dla posiadaczy samochodów osobowych – o czym warto pamiętać?

Zalety kursów online przygotowujących do matury z matematyki

Discovery Phase For Software Development: How Much Does It Cost?

Kiedy warto skorzystać z zabiegów medycyny estetycznej?

Podróż Polska-Szwajcaria Busem

Kropelkowe nawadnianie ogrodów – co warto o nim wiedzieć?

Z terenówką w nieznane - od plaży po przełęcz

Wesele i Kawalerski w Górach

Na jaki kurs niemieckiego online warto się zapisać?

Nie nudź się w domu – posłuchaj najlepszych koncertów

Niebo nad Polską pełne samolotów

Kontenery na wynajem – idealne rozwiązanie do wywozu gruzu i odpadów

Dlaczego Twoja strona nie pozycjonuje się w Google?

Paranoja

Podolog dla seniora - czy jest konieczny?

Jak sprawdzają się ekspresy marki Krups?

Deski gastronomiczne, na które warto zwrócić uwagę

Twoje dziecko ma ataki histerii? Sprawdź jak mu pomóc radzić sobie z emocjami

Ta która przeżyła...

Kursy maturalne w Warszawie

Zatańcz ze mną!

Jak mieszka się na Mokotowie?

Modny dodatek nie tylko na Halloween

Euforia czy tragedia? Jakie oczekiwania przed Euro 2020?

Jak ubierać niemowlę na wiosnę?

Naprawa iphone

5 pomysłów na prezent ślubny

Specjalny wysłannik donosi...

Luksusowe wille w Konstancinie

Co sprawia największe trudności w nauce języka angielskiego i jak można to zmienić?

Tak to miało być...

Jeśli nie garaż murowany, to może blaszany?

Najtańsze mieszkania w polskich miastach - ranking nieruchomości

Jakie zaproszenia ślubne warto wybrać?

Joga w terenie. Jak przygotować się do praktyki w terenie?

Bez wychodzenia z domu – gdzie w stolicy najlepiej zamówić burgera

Petsitters - domy tymczasowe dla zwierząt domowych

To nie musi kosztować...

Agencja eventowa w Warszawie? Wiemy, którą firmę wybrać

Jak zorganizować udany event na gokartach i jakie są koszty?

Dlaczego warto zamieszkać na Ochocie?

Sterowanie oświetleniem - urządzamy inteligentny dom

Szkolenia i kursy pedagogiczne dla opiekunów żłobkowych i przedszkolnych

How to Build a Great Web & Mobile Marketplace

Jaki sport warto uprawiać na wiosnę

5 kolekcji dywanów do salonu

Kiedy zdecydować się na meble na wymiar?

Opieka nad bliskimi zmagającymi się z NTM

Lokalne pozycjonowanie stron - dlaczego przedsiębiorcy powinni je stosować?

Imprezy integracyjne i pikniki firmowe

Jak sprawdzić, czy korzystamy z usług legalnego bukmachera?

Najlepsze imprezy techno w tym roku - na co zarezerwować bilety już dziś?

Atrakcje dla dzieci w Holiday Golden Resort

Przedszkole Pruszków - wybierz Koziołki

Komu powierzyć sprzątanie mieszkania Warszawa

Jak przygotować teczkę rysunkową?

Jakie suplementy przyjmować będąc wegetarianinem?

Dlaczego należy chronić się przed stonkami ziemniaczanymi?

Komfort i elegancja w centrum Krakowa

Kiedy powinno się rozpocząć terapię DDA lub DDD?

Podłoga drewniana – idealna do każdego wnętrza

Torebki Monnari - listonoszki i shopperki na jesień 2021

Pomoc drogowa na terenie Warszawy

Biuro rachunkowe czy księgowość przez internet?

Skup książek Warszawa

Dobry psycholog rodzinny w Warszawie - profesjonalna pomoc w PsychoCare

Pergole tarasowe - idealne rozwiązanie dla twojego domu

Opuchlizna nóg - jak z nią walczyć?

Zmiany w Przepisach Podatkowych na Rok 2024: Co Musisz Wiedzieć

Problemy ze snem?

Jak działa SMS API

Przełom w biznesie franczyzowym – zabezpieczenie przed ryzykiem ekonomicznym

Dobry catering dietetyczny w Warszawie, czyli jaki? Podpowiadamy, jak wybrać dietę pudełkową

Wynajem samochodu na tydzień w Warszawie

Popularne festiwale - bilety na imprezy masowe

Jaki prezent na Wielkanoc wybrać?

Medical App Development

Sale zabaw dla dzieci. Zabawa na sto dwa!

Jakie buty na jesień? 5 propozycji na ciekawe stylistyki

5 pomysłów na zabawę z psem

Jakie efekty może przynieść nauka poprzez zabawę

Książki szkolne dla najmłodszych

Zamki i pałace na Morawach

Jaki ekran wybrać do kina samochodowego lub plenerowego?

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Wolna sobota

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

rodzinne warsztaty kulinarne

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.

Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.

Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

Kiedy: niedziele, godz. 11.00

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum


Kuchnia wielu kultur
12 maja 2024 r., godz. 11.00

Polska kuchnia czerpała z wielu kultur. Otwartość religijna, europejskie dynastie na polskim tronie, burzliwa historia, zabory, częste zmiany granic i miejscowe tradycje wpływały na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni. Podczas warsztatu omówimy pochodzenie najpopularniejszych polskich dań i ugotujemy posiłek o nieoczywistym rodowodzie.

Sprzedaż biletów rusza 29 kwietnia o godz. 9.00

Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy
15 września 2024 r., godz. 11.00

Widok ogólny na stragany na placu zwanym Kercelak

Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.

Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00


Przedwojenne kucharki
20 października 2024 r., godz. 11.00

Zmiany społeczne uwolniły kulinarny potencjał kobiet. Jaki wpływ na kuchnię dwudziestolecia miały autorki poczytnych książek kucharskich i poradników? Podczas warsztatu przyjrzymy się przemianom społecznych ról oraz nowej jakości w sztuce kulinarnej. Przyrządzimy również zdrowy i smaczny posiłek według wskazówek Marii Ochorowicz-Monatowej.

Sprzedaż biletów rusza 7 października o godz. 9.00

Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska
17 listopada 2024 r., godz. 11.00

Warszawa, Hotel Bristol, restauracja

Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.

Sprzedaż biletów rusza 4 listopada o godz. 9.00

Przeboje międzywojennej kuchni
15 grudnia 2024 r., godz. 11.00

Dlaczego dania wychodzą z mody? Jakie były najpopularniejsze potrawy międzywojennej kuchni? Poznamy wykwintne oblicze wątróbki, sposoby przyrządzania minogów i żółwi oraz dowiemy się, na czym polega zasada „od ryjka do ogona”. W części praktycznej przyrządzimy kultowe potrawy kuchni dwudziestolecia.

 

Sprzedaż biletów rusza 2 grudnia o godz. 9.00

abierzgalska@muzeum-wilanow.pl

Już było:

Staropolskie tradycje
17 marca 2024 r.
Przemianom obyczajów towarzyszą przemiany w kuchni. Podczas warsztatu przyjrzymy się historii polskiego rosołu i jego kulturowemu znaczeniu. Dowiecie się m.in., dlaczego w niektórych regionach nazywany był on „lekarstwem ostatecznym” oraz w jakim celu cebulę nadziewano goździkami. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

 

Adres

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Termin

Od 2024-12-15 , Do 2024-12-15

Organizator

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Telefon:
22/842-07-95

E-mail:
rezerwacja@muzeum-wilanow.pl

WWW:
www.wilanow-palac.pl

Zobacz na mapie

Reklama

Ciekawostki