• ul. Jórskiego 22; 03-584 Warszawa
  • Tel. 22/6789666

 

 

IMPREZY / zajęcia i warsztaty

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

Adres

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Termin

Od 2024-12-15
Do 2024-12-15

Organizator

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Telefon:
22/842-07-95

E-mail:
rezerwacja@muzeum-wilanow.pl

WWW:
www.wilanow-palac.pl

Zobacz na mapie

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

rodzinne warsztaty kulinarne

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.

Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.

Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

Kiedy: niedziele, godz. 11.00

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum


Kuchnia wielu kultur
12 maja 2024 r., godz. 11.00

Polska kuchnia czerpała z wielu kultur. Otwartość religijna, europejskie dynastie na polskim tronie, burzliwa historia, zabory, częste zmiany granic i miejscowe tradycje wpływały na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni. Podczas warsztatu omówimy pochodzenie najpopularniejszych polskich dań i ugotujemy posiłek o nieoczywistym rodowodzie.

Sprzedaż biletów rusza 29 kwietnia o godz. 9.00

Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy
15 września 2024 r., godz. 11.00

Widok ogólny na stragany na placu zwanym Kercelak

Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.

Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00


Przedwojenne kucharki
20 października 2024 r., godz. 11.00

Zmiany społeczne uwolniły kulinarny potencjał kobiet. Jaki wpływ na kuchnię dwudziestolecia miały autorki poczytnych książek kucharskich i poradników? Podczas warsztatu przyjrzymy się przemianom społecznych ról oraz nowej jakości w sztuce kulinarnej. Przyrządzimy również zdrowy i smaczny posiłek według wskazówek Marii Ochorowicz-Monatowej.

Sprzedaż biletów rusza 7 października o godz. 9.00

Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska
17 listopada 2024 r., godz. 11.00

Warszawa, Hotel Bristol, restauracja

Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.

Sprzedaż biletów rusza 4 listopada o godz. 9.00

Przeboje międzywojennej kuchni
15 grudnia 2024 r., godz. 11.00

Dlaczego dania wychodzą z mody? Jakie były najpopularniejsze potrawy międzywojennej kuchni? Poznamy wykwintne oblicze wątróbki, sposoby przyrządzania minogów i żółwi oraz dowiemy się, na czym polega zasada „od ryjka do ogona”. W części praktycznej przyrządzimy kultowe potrawy kuchni dwudziestolecia.

 

Sprzedaż biletów rusza 2 grudnia o godz. 9.00

abierzgalska@muzeum-wilanow.pl

Już było:

Staropolskie tradycje
17 marca 2024 r.
Przemianom obyczajów towarzyszą przemiany w kuchni. Podczas warsztatu przyjrzymy się historii polskiego rosołu i jego kulturowemu znaczeniu. Dowiecie się m.in., dlaczego w niektórych regionach nazywany był on „lekarstwem ostatecznym” oraz w jakim celu cebulę nadziewano goździkami. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

 

Ciekawostki

Ubezpieczenia w Warszawie dla posiadaczy samochodów osobowych – o czym warto pamiętać?

Euforia czy tragedia? Jakie oczekiwania przed Euro 2020?

Dlaczego warto skorzystać z Bookero

Kursy maturalne w Warszawie

Czy dzieci w wieku przedszkolnym potrzebują odzieży chroniącej przed deszczem?

Jak przygotować teczkę rysunkową?

Kolory szat liturgicznych - jakie mają znaczenie?

Jak dbać o dobrą jakość lodowiska?

Rola gier w rozwoju dzieci

Książki szkolne dla najmłodszych

Ekspresy do kawy - pomysł na dobry poranek

Podróż Polska-Szwajcaria Busem

Pergole tarasowe - idealne rozwiązanie dla twojego domu

Luksusowe wille w Konstancinie

Podłoga drewniana – idealna do każdego wnętrza

5 pomysłów na prezent ślubny

Kamizelka wraca na salony

Jak najlepiej ubezpieczyć dziecko na rok szkolny 2022/23?

Jaką umowę podpisać z wykonawcą usługi?

Żywopłot – praktyczne przemyślenia

Modny dodatek nie tylko na Halloween

Tak to miało być...

Medical App Development

Agencja eventowa w Warszawie? Wiemy, którą firmę wybrać

Niebo nad Polską pełne samolotów

Jaki ekran wybrać do kina samochodowego lub plenerowego?

Godność i szacunek w trudnych chwilach

Druk 3D z nylonem

Przełom w biznesie franczyzowym – zabezpieczenie przed ryzykiem ekonomicznym

Petsitters - domy tymczasowe dla zwierząt domowych

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

To nie musi kosztować...

Joga w terenie. Jak przygotować się do praktyki w terenie?

Wynajem samochodu na tydzień w Warszawie

Dlaczego warto zamieszkać na Ochocie?

Zmiany w Przepisach Podatkowych na Rok 2024: Co Musisz Wiedzieć

Który sklep jest najtańszy: Lidl czy Biedronka?

Okulista Warszawa Wesoła - kompleksowa pomoc dla zdrowia oczu

Wykorzystanie uprawnień budowlanych w małych i dużych przedsiębiorstwach

Komplet dresowy - jak nosić i z czym łączyć?

Jak wybrać ekipę do remontu mieszkania w Warszawie?

Kiedy zdecydować się na meble na wymiar?

Nie masz pomysłu co podarować siostrze pod choinkę ? Sprawdź te propozycje

Jakie efekty może przynieść nauka poprzez zabawę

Dlaczego Firmy Przeprowadzkowe są Potrzebne?

Biuro rachunkowe – pomoc ważniejsza niż może się to wydawać!

Zakupy z personal shopperem

Przedszkole Pruszków - wybierz Koziołki

Copix najlepszy serwis kserokopiarek Konica Minolta

Jak zorganizować udany event na gokartach i jakie są koszty?

Najtańsze mieszkania w polskich miastach - ranking nieruchomości

Jak sprawdzają się ekspresy marki Krups?

Gdzie sprawdzają się ogrodzenia grzebieniowe i dlaczego je wybrać?

Berberyna - czy pomaga na trawienie?

Co ile ćwiczyć brzuch?

Co sprawia największe trudności w nauce języka angielskiego i jak można to zmienić?

Jak rozwijać mięśnie na siłowni? Garść praktycznych porad

Jakie suplementy przyjmować będąc wegetarianinem?

Opieka nad bliskimi zmagającymi się z NTM

Podolog dla seniora - czy jest konieczny?

5 pomysłów na zabawę z psem

Loty w tunelu aerodynamicznym w Warszawie

Atrakcje w Jantarze

Sprzątanie biur w Warszawie - adres, który trzeba znać

Twoje dziecko ma ataki histerii? Sprawdź jak mu pomóc radzić sobie z emocjami

Spodenki rowerowe z wkładką, czyli słuszny wybór dla pasjonatów kolarstwa

Przekąski na urodzinowe przyjęcie

Automatyzacja procesów rozliczania czasu pracy dzięki biometrii

Jak bezproblemowo przeprowadzić remont mieszkania w bloku?

Sale zabaw dla dzieci. Zabawa na sto dwa!

Strategie zarządzania kapitałem w zakładach bukmacherskich

Bezpieczne Sylwestrowe Szaleństwo

Biuro rachunkowe czy księgowość przez internet?

Jak mieszka się na Mokotowie?

Discovery Phase For Software Development: How Much Does It Cost?

Opuchlizna nóg - jak z nią walczyć?

Atrakcje dla dzieci w Holiday Golden Resort

Zamki i pałace na Morawach

Umowa o pośrednictwo - do czego zobowiązuje i czy warto ją podpisać?

Jak zaplanować oświetlenie salonu?

Agencja ochrony Warszawa: zadbaj o bezpieczeństwo na każdym poziomie

Buty dziecięce marki bobux - zdrowie, wygoda i najwyższa jakość wykonania

Lokalne pozycjonowanie stron - dlaczego przedsiębiorcy powinni je stosować?

Deski gastronomiczne, na które warto zwrócić uwagę

Problemy ze snem?

Zabawki dla dzieci w każdym wieku

Wesele i Kawalerski w Górach

Kiedy powinno się rozpocząć terapię DDA lub DDD?

Jakie buty na jesień? 5 propozycji na ciekawe stylistyki

Auto detailing – 3 sposoby na odzyskanie dawnego wyglądu samochodu

W jaki sposób przygotować się do łowienia ryb zimą?

Zalety kursów online przygotowujących do matury z matematyki

Mieszkanie z rynku wtórnego czy pierwotnego?

Nie nudź się w domu – posłuchaj najlepszych koncertów

Popularne festiwale - bilety na imprezy masowe

Buty dla dzieci - jak wybrać właściwą parę?

Firma sprzątająca biura – czy sprawdzi się jako biznes?

Komu powierzyć sprzątanie mieszkania Warszawa

Ręczne pranie kanapy czy profesjonalne czyszczenie – co wybrać?

Jak uczyć się podczas studiów, by osiągać dobre wyniki?

Paranoja

Prywatne przedszkole - wszystko co najlepsze dla twojego dziecka

Usługi Tworzenia Stron Internetowych

Domy Krępa - połączenie spokoju przedmieść z wygodą centrum miasta

Bez wychodzenia z domu – gdzie w stolicy najlepiej zamówić burgera

Oczyszczające zabiegi na twarz – co wybrać?

Czym jest burza? Jak powstaje i gdzie jest na żywo na mapie

Jak sobie radzić z chronicznym zmęczeniem?

Imprezy integracyjne i pikniki firmowe

Impreza Halloween w Warszawie już w tę sobotę

Jak pozyskać nowych klientów w branży fitness?

Festiwale muzyczne – jak wybrać najlepszy?

Klamki do drzwi - na jakie aspekty zwrócić uwagę podczas ich wyboru?

Szkolenia i kursy pedagogiczne dla opiekunów żłobkowych i przedszkolnych

HPV a brodawki - co warto wiedzieć?

Odżywki białkowe - wsparcie diety nie tylko dla sportowców

Jakie zaproszenia ślubne warto wybrać?

Czy warto zatrudnić firmę do sprzątania?

Kontenery na wynajem – idealne rozwiązanie do wywozu gruzu i odpadów

Nowa generacja klejów do zabawy - kleje pva

Jak ubierać niemowlę na wiosnę?

Komfort i elegancja w centrum Krakowa

Przełam rutynę i zorganizuj wyjątkową randkę. Jak? Podpowiadamy!

Jak zaplanować remont w mieszkania?

Dlaczego Twoja strona nie pozycjonuje się w Google?

Zatańcz ze mną!

Odkryj magiczny świat wraz z Elle i Lottie

Dlaczego warto uczyć dzieci rysunku?

Muzyka, której szukasz

Czy warto zlecić remont firmie?

Torebki Monnari - listonoszki i shopperki na jesień 2021

Kompleksowe sprzątanie mieszkania - Warszawa, Kraków, Wrocław

Jak zachęcić dziecko do aktywności na zewnątrz nawet w deszczowe dni?

Kiedy warto skorzystać z zabiegów medycyny estetycznej?

Pokaz mody przerwany przez zabójstwo

Zalety i wady pisuarów bezwodnych

How to Build a Great Web & Mobile Marketplace

Dobry psycholog rodzinny w Warszawie - profesjonalna pomoc w PsychoCare

Ta która przeżyła...

Wdrażanie HACCP Warszawa

Co zrobić, żeby szybko zasnąć?

Liceum dla dorosłych - sposób na uzupełnienie wykształcenia

Specjalny wysłannik donosi...

3 sukienki, które założysz do pracy i nie zaburzysz dress-code’u!

Dobry catering dietetyczny w Warszawie, czyli jaki? Podpowiadamy, jak wybrać dietę pudełkową

Jak sprawdzić, czy korzystamy z usług legalnego bukmachera?

Sterowanie oświetleniem - urządzamy inteligentny dom

Jaki prezent na Wielkanoc wybrać?

Na jaki kurs niemieckiego online warto się zapisać?

Event firmowy? Tylko z Agencją Argentum Event!

Jeśli nie garaż murowany, to może blaszany?

Dlaczego należy chronić się przed stonkami ziemniaczanymi?

Zwierzak w prezencie – i co dalej?

Jaki sport warto uprawiać na wiosnę

Luksusowe aranżacje: jak stylowo połączyć nowoczesne klamki drzwiowe z ekskluzywnym wystrojem wnętrza?

Historia zakładów bukmacherskich w Polsce

Systemy gipsowe – na jaki się zdecydować?

Naprawa iphone

Rozwiń swoje hobby - kurs rysunku w Warszawie

Kropelkowe nawadnianie ogrodów – co warto o nim wiedzieć?

Rolety - przewodnik po dostępnych rodzajach

Najlepsze imprezy techno w tym roku - na co zarezerwować bilety już dziś?

Idealne miejsce na rodzinny wypoczynek w Jeleniej Górze

Idealne kosze prezentowe na Święta

Alkoholowe inspiracje dla przyszłych par młodych

Zamawianie online

Czym się charakteryzują lampy UV do wody?

Jakie są korzyści treningu karate dla dzieci?

Najlepsze centra ogrodnicze w Krakowie

Pomoc drogowa na terenie Warszawy

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Wolna sobota

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna

rodzinne warsztaty kulinarne

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.

Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.

Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

Kiedy: niedziele, godz. 11.00

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum


Kuchnia wielu kultur
12 maja 2024 r., godz. 11.00

Polska kuchnia czerpała z wielu kultur. Otwartość religijna, europejskie dynastie na polskim tronie, burzliwa historia, zabory, częste zmiany granic i miejscowe tradycje wpływały na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni. Podczas warsztatu omówimy pochodzenie najpopularniejszych polskich dań i ugotujemy posiłek o nieoczywistym rodowodzie.

Sprzedaż biletów rusza 29 kwietnia o godz. 9.00

Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy
15 września 2024 r., godz. 11.00

Widok ogólny na stragany na placu zwanym Kercelak

Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.

Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00


Przedwojenne kucharki
20 października 2024 r., godz. 11.00

Zmiany społeczne uwolniły kulinarny potencjał kobiet. Jaki wpływ na kuchnię dwudziestolecia miały autorki poczytnych książek kucharskich i poradników? Podczas warsztatu przyjrzymy się przemianom społecznych ról oraz nowej jakości w sztuce kulinarnej. Przyrządzimy również zdrowy i smaczny posiłek według wskazówek Marii Ochorowicz-Monatowej.

Sprzedaż biletów rusza 7 października o godz. 9.00

Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska
17 listopada 2024 r., godz. 11.00

Warszawa, Hotel Bristol, restauracja

Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.

Sprzedaż biletów rusza 4 listopada o godz. 9.00

Przeboje międzywojennej kuchni
15 grudnia 2024 r., godz. 11.00

Dlaczego dania wychodzą z mody? Jakie były najpopularniejsze potrawy międzywojennej kuchni? Poznamy wykwintne oblicze wątróbki, sposoby przyrządzania minogów i żółwi oraz dowiemy się, na czym polega zasada „od ryjka do ogona”. W części praktycznej przyrządzimy kultowe potrawy kuchni dwudziestolecia.

 

Sprzedaż biletów rusza 2 grudnia o godz. 9.00

abierzgalska@muzeum-wilanow.pl

Już było:

Staropolskie tradycje
17 marca 2024 r.
Przemianom obyczajów towarzyszą przemiany w kuchni. Podczas warsztatu przyjrzymy się historii polskiego rosołu i jego kulturowemu znaczeniu. Dowiecie się m.in., dlaczego w niektórych regionach nazywany był on „lekarstwem ostatecznym” oraz w jakim celu cebulę nadziewano goździkami. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

 

Adres

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Termin

Od 2024-12-15 , Do 2024-12-15

Organizator

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16; 02 – 958 Warszawa

Telefon:
22/842-07-95

E-mail:
rezerwacja@muzeum-wilanow.pl

WWW:
www.wilanow-palac.pl

Zobacz na mapie

Reklama

Ciekawostki