• ul. Jórskiego 22; 03-584 Warszawa
  • Tel. 22/6789666

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

Przy każdej próbie przejścia na zdrową dietę, zaczynasz szybko tęsknić za pysznymi, obfitującymi w tłuszcz daniami, które rozpieszczają kubki smakowe? Dowiedz się, co możesz zrobić, by ich niskotłuszczowe odpowiedniki smakowały równie dobrze – i motywowały Cię do zmiany nawyków żywieniowych.

Chrupiąca skórka bez grama tłuszczu

Jedną z potraw, których najbardziej brakuje Ci na diecie, są frytki? Wbrew pozorom, ich złocisty kolor oraz specyficzna tekstura – miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz – nie są zasługą jedynie oleju użytego do ich usmażenia. Porównywalny efekt możesz uzyskać bez grama tłuszczu. Jedyne, czego będziesz do tego potrzebować, to frytkownica beztłuszczowa.

Jak działa takie urządzenie? Podobnie jak piekarnik konwekcyjny, czyli wykorzystuje gorące powietrze. Jest ono podgrzewane do wysokiej temperatury w bardzo krótkim czasie, a następnie wprowadzane w ruch – w efekcie frytki są równomiernie otoczone ciepłem i przypiekają się dokładnie tak samo z każdej strony.

Wypróbuj, jak pyszne frytki przyrządzisz we frytkownicy beztłuszczowej. Być może zasmakujesz nawet w tych przygotowanych z innych warzyw niż ziemniaki?

Sięgaj po zdrowe tłuszcze

Ograniczając tłuszcz w diecie, nie musisz rezygnować z niego całkowicie. W rzeczywistości szkodliwe dla zdrowia są jedynie tłuszcze trans – ale masz do wyboru całą gamę „zdrowych tłuszczów”, których nie musisz wykluczać z jadłospisu. Wręcz odwrotnie – muszą się w nim znajdować, gdyż są odpowiedzialne z rozpuszczanie witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, czyli przede wszystkim A, D,E i K.

Zdrowych tłuszczów szukaj w:

  • rybach,
  • awokado,
  • oliwie z oliwek,
  • nasionach i orzechach,
  • roślinach strączkowych, jarmużu, szpinaku i brukselce.

Jak doprawiać dania z niską zawartością tłuszczu?

Nie da się ukryć, że chude mięsa są zawsze bardziej suche i mniej soczyste niż te tłuste. Cechują się również słabszym smakiem, gdyż jego nośnikiem jest właśnie tłuszcz. Musisz więc poświęcić więcej uwagi doprawianiu dania – aby nadrobić to, co straciło z powodu jego niskiej zawartości.

Dobrym pomysłem jest marynowanie potraw. Dlaczego? Gdy mięso znajduje się w marynacie, przesiąka jej smakiem i zapachem znacznie intensywniej niż wtedy, gdy stosujesz ten sam zestaw przypraw tuż przed jego przyrządzeniem.

Uważaj jednak na to, by nie przesadzić w drugą stronę i nie używać zbyt wielu przypraw, a w szczególności soli, której nadmiar nie jest korzystny. Zdrową alternatywą dla niej mogą być najróżniejsze zioła. Odpowiednie, dostosowane do rodzaju potrawy mieszanki ziół nie tylko rozpieszczą Twoje kubki smakowe, lecz również zadbają o Twoje zdrowie. Mogą łagodzić problemy trawienne, działać bakteriobójczo, a nawet ułatwiać wchłanianie substancji odżywczych z potraw.

Pamiętaj, że zdrowa dieta wcale nie musi być jałowa i „nijaka”. Rozbudź swoją wyobraźnię kulinarną i poszukaj takich smaków, które nie tylko są pyszne, ale i wspomogą Cię w walce o upragnioną sylwetkę.

Ciekawostki

Firma sprzątająca biura – czy sprawdzi się jako biznes?

Kolory szat liturgicznych - jakie mają znaczenie?

Najtańsze mieszkania w polskich miastach - ranking nieruchomości

Auto detailing – 3 sposoby na odzyskanie dawnego wyglądu samochodu

Co zrobić, żeby szybko zasnąć?

Sale zabaw dla dzieci. Zabawa na sto dwa!

Rolety - przewodnik po dostępnych rodzajach

Przełom w biznesie franczyzowym – zabezpieczenie przed ryzykiem ekonomicznym

Rozwiń swoje hobby - kurs rysunku w Warszawie

Pergole tarasowe - idealne rozwiązanie dla twojego domu

Jakie suplementy przyjmować będąc wegetarianinem?

Bez wychodzenia z domu – gdzie w stolicy najlepiej zamówić burgera

Copix najlepszy serwis kserokopiarek Konica Minolta

Problemy ze snem?

Kiedy warto skorzystać z zabiegów medycyny estetycznej?

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

Opieka nad bliskimi zmagającymi się z NTM

Buty dziecięce marki bobux - zdrowie, wygoda i najwyższa jakość wykonania

Jak mieszka się na Mokotowie?

Jak uczyć się podczas studiów, by osiągać dobre wyniki?

Historia zakładów bukmacherskich w Polsce

Dobry psycholog rodzinny w Warszawie - profesjonalna pomoc w PsychoCare

Liceum dla dorosłych - sposób na uzupełnienie wykształcenia

W jaki sposób przygotować się do łowienia ryb zimą?

Medical App Development

Ekspresy do kawy - pomysł na dobry poranek

Jak przygotować teczkę rysunkową?

Loty w tunelu aerodynamicznym w Warszawie

Jak wybrać ekipę do remontu mieszkania w Warszawie?

Jak ubierać niemowlę na wiosnę?

5 pomysłów na prezent ślubny

Event firmowy? Tylko z Agencją Argentum Event!

Biuro rachunkowe – pomoc ważniejsza niż może się to wydawać!

Dlaczego należy chronić się przed stonkami ziemniaczanymi?

Prywatne przedszkole - wszystko co najlepsze dla twojego dziecka

Domy Krępa - połączenie spokoju przedmieść z wygodą centrum miasta

Sterowanie oświetleniem - urządzamy inteligentny dom

Nie nudź się w domu – posłuchaj najlepszych koncertów

Dlaczego warto uczyć dzieci rysunku?

Jaki prezent na Wielkanoc wybrać?

Oczyszczające zabiegi na twarz – co wybrać?

Podłoga drewniana – idealna do każdego wnętrza

Popularne festiwale - bilety na imprezy masowe

Mieszkanie z rynku wtórnego czy pierwotnego?

Jak rozwijać mięśnie na siłowni? Garść praktycznych porad

Zakupy z personal shopperem

Zatańcz ze mną!

Tak to miało być...

Dlaczego warto zamieszkać na Ochocie?

Festiwale muzyczne – jak wybrać najlepszy?

Jak dbać o dobrą jakość lodowiska?

Specjalny wysłannik donosi...

Euforia czy tragedia? Jakie oczekiwania przed Euro 2020?

Buty dla dzieci - jak wybrać właściwą parę?

Muzyka, której szukasz

Podolog dla seniora - czy jest konieczny?

Jaki ekran wybrać do kina samochodowego lub plenerowego?

Jaką umowę podpisać z wykonawcą usługi?

Zwierzak w prezencie – i co dalej?

Tu o bezpieczeństwo dba Pikuś - ubezpieczenie nie tylko dla Uczniów

Najlepsze imprezy techno w tym roku - na co zarezerwować bilety już dziś?

How to Build a Great Web & Mobile Marketplace

3 sukienki, które założysz do pracy i nie zaburzysz dress-code’u!

Odkryj magiczny świat wraz z Elle i Lottie

Pomoc drogowa na terenie Warszawy

Torebki Monnari - listonoszki i shopperki na jesień 2021

To nie musi kosztować...

Systemy gipsowe – na jaki się zdecydować?

Jeśli nie garaż murowany, to może blaszany?

Umowa o pośrednictwo - do czego zobowiązuje i czy warto ją podpisać?

Naprawa iphone

Na jaki kurs niemieckiego online warto się zapisać?

Zabawki dla dzieci w każdym wieku

Dobry catering dietetyczny w Warszawie, czyli jaki? Podpowiadamy, jak wybrać dietę pudełkową

Jak sobie radzić z chronicznym zmęczeniem?

Niebo nad Polską pełne samolotów

Czym się charakteryzują lampy UV do wody?

Rola gier w rozwoju dzieci

BIOTECHIUM

 



Kto tak potrafi?

 



Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Wolna sobota

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

Zrezygnuj z tłuszczu, ale nie ze smaku – czym podkręcić smak niskotłuszczowych dań?

Przy każdej próbie przejścia na zdrową dietę, zaczynasz szybko tęsknić za pysznymi, obfitującymi w tłuszcz daniami, które rozpieszczają kubki smakowe? Dowiedz się, co możesz zrobić, by ich niskotłuszczowe odpowiedniki smakowały równie dobrze – i motywowały Cię do zmiany nawyków żywieniowych.

Chrupiąca skórka bez grama tłuszczu

Jedną z potraw, których najbardziej brakuje Ci na diecie, są frytki? Wbrew pozorom, ich złocisty kolor oraz specyficzna tekstura – miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz – nie są zasługą jedynie oleju użytego do ich usmażenia. Porównywalny efekt możesz uzyskać bez grama tłuszczu. Jedyne, czego będziesz do tego potrzebować, to frytkownica beztłuszczowa.

Jak działa takie urządzenie? Podobnie jak piekarnik konwekcyjny, czyli wykorzystuje gorące powietrze. Jest ono podgrzewane do wysokiej temperatury w bardzo krótkim czasie, a następnie wprowadzane w ruch – w efekcie frytki są równomiernie otoczone ciepłem i przypiekają się dokładnie tak samo z każdej strony.

Wypróbuj, jak pyszne frytki przyrządzisz we frytkownicy beztłuszczowej. Być może zasmakujesz nawet w tych przygotowanych z innych warzyw niż ziemniaki?

Sięgaj po zdrowe tłuszcze

Ograniczając tłuszcz w diecie, nie musisz rezygnować z niego całkowicie. W rzeczywistości szkodliwe dla zdrowia są jedynie tłuszcze trans – ale masz do wyboru całą gamę „zdrowych tłuszczów”, których nie musisz wykluczać z jadłospisu. Wręcz odwrotnie – muszą się w nim znajdować, gdyż są odpowiedzialne z rozpuszczanie witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, czyli przede wszystkim A, D,E i K.

Zdrowych tłuszczów szukaj w:

  • rybach,
  • awokado,
  • oliwie z oliwek,
  • nasionach i orzechach,
  • roślinach strączkowych, jarmużu, szpinaku i brukselce.

Jak doprawiać dania z niską zawartością tłuszczu?

Nie da się ukryć, że chude mięsa są zawsze bardziej suche i mniej soczyste niż te tłuste. Cechują się również słabszym smakiem, gdyż jego nośnikiem jest właśnie tłuszcz. Musisz więc poświęcić więcej uwagi doprawianiu dania – aby nadrobić to, co straciło z powodu jego niskiej zawartości.

Dobrym pomysłem jest marynowanie potraw. Dlaczego? Gdy mięso znajduje się w marynacie, przesiąka jej smakiem i zapachem znacznie intensywniej niż wtedy, gdy stosujesz ten sam zestaw przypraw tuż przed jego przyrządzeniem.

Uważaj jednak na to, by nie przesadzić w drugą stronę i nie używać zbyt wielu przypraw, a w szczególności soli, której nadmiar nie jest korzystny. Zdrową alternatywą dla niej mogą być najróżniejsze zioła. Odpowiednie, dostosowane do rodzaju potrawy mieszanki ziół nie tylko rozpieszczą Twoje kubki smakowe, lecz również zadbają o Twoje zdrowie. Mogą łagodzić problemy trawienne, działać bakteriobójczo, a nawet ułatwiać wchłanianie substancji odżywczych z potraw.

Pamiętaj, że zdrowa dieta wcale nie musi być jałowa i „nijaka”. Rozbudź swoją wyobraźnię kulinarną i poszukaj takich smaków, które nie tylko są pyszne, ale i wspomogą Cię w walce o upragnioną sylwetkę.

Reklama

Polecamy

Ciekawostki